WWW.SUGURUPUZZLES.COM

PUZZELS TECHNIEKEN

suguru puzzle   tectonic puzzel

HOE FUTOSHIKI OPLOSSEN

  • Zoek uitsluitingen voor kolommen en rijen.
  • Zoek naar een reeks oplopende of aflopende symbolen.
  • Ga op zoek naar gedwongen minimum- en maximumcijfers?
  • Beperk mogelijke cellen voor minimum- en maximumwaarden.
  • Combineer technieken om de kandidaten voor een cel te beperken.
  • Zoek naar een ketting van 2 oplopende of 2 aflopende symbolen.
  • De techniek van AB-eliminatie.
  • Twee tegengestelde symbolen die invloed hebben op een cel in dezelfde rij of kolom.

TIP EN FUTOSHIKI TECHNIEKEN

Begin met kleine futoshiki-puzzels en gebruik altijd logica om uw beslissingen te nemen. Als je onze tips en trucs voor het oplossen van problemen begrijpt, dan is het tijd om onze futoshiki online uit te testen. De puzzels op onze website hebben het formaat 5x5.

In de volgende handleiding zullen we basis- en geavanceerde oplostechnieken uitleggen. We demonsteren stap voor stap technieken met duidelijke illustraties.

Als je moeite hebt om te onthouden welk symbool groter dan vertegenwoordigt en welk kleiner dan , denk dan dat het symbool een mond is die het grootste cijfer wil opeten. Smakelijk!

UITSLUITING VAN RIJ EN KOLOM

Elke cel maakt deel uit van een kolom EN een rij. Dus in een Futoshiki 5x5 heeft elke cel 8 buren. Er zijn altijd 4 buren in een rij en 4 buren in een kolom. Als er een lege cel is en alle cijfers, behalve één, zijn genomen door zijn buren, dan moet die cel het ontbrekende cijfer bevatten.

In het onderstaande voorbeeld is de cel op r1k2 leeg. In kolom 2 staan ​​de cijfers 125 en in rij 1 hebben we de cijfers 14.

futoshiki 5x5 spelen

Conclusie: cijfer 3 is de enige mogelijkheid voor r1k2.


KETTING VAN OPLOPENDE OF AFLOPENDE SYMBOLEN

Als je een ketting vindt van < (=allemaal oplopend) of > (=allemaal aflopend) symbolen en de ketting is lang genoeg, dan kan je het aantal kandidaten van een cel aan het begin of het einde van de keten sterk beperken. Soms blijft er maar één kandidaat over.

In het onderstaande voorbeeld hebben we het begin van een ketting op r4k2. De aflopende ketting eindigt op r5k5.

oplossen futoshiki tips

Conclusie: cijfer 4 hoort thuis in r4k3, cijfer 3 in r4k4, cijfer 2 in r4k5 en tenslotte cijfer 1 in r5k5.


VERPLICHTE MINIMUM EN MAXIMUM CIJFERS

Als je geluk hebt, kun je een cel vinden die het minimum of het maximum cijfer moet hebben. In een futoshiki 5x5 is cijfer 1 het minimum en cijfer 5 het maximum.

In het onderstaande voorbeeld hebben we cijfer 2 in r1k4 en het cijfer in r1k5 moet kleiner zijn. We hebben ook cijfer 4 in r5k4 en het cijfer in r5k5 moet groter zijn.

futoshiki gevorderden

Conclusie: cijfer 1 hoort thuis in r1k5 and cijfer 5 kan enkel in r5k5.


UITSLUITING VAN MINIMUM EN MAXIMUM WAARDEN

Cellen die groter moeten zijn dan andere cellen, moeten een cijfer hoger dan 1 hebben. Natuurlijk kunnen cellen die lager moeten zijn dan andere cellen niet het hoogste cijfer bevatten. Stap 1: controleer of het laagste of hoogste cijfer al op het raster staat in een of meer cellen

In het onderstaande voorbeeld hebben we cijfer 5 in r4k1 en in r5k2. We markeren nu de cellen die cijfer 5 kunnen bevatten op basis van de cijfers die al op het raster staan.

futoshiki voor beginners

Conclusie: er zijn 7 cellen over en nog we moeten cijfer 5 nog driemaal plaatsen in het rooster.

Tijd voor stap 2. Bekijk de symbolen > en < tussen de cellen die we gemarkeerd hebben. Probeer meer cellen uit te sluiten.

In onderstaand voorbeeld:

  • Cijfer 5 mag niet in r1k5 staan, omdat deze cel een cijfer moet bevatten dat hoger is dan het cijfer in r1k4.
  • Cijfer 5 mag niet in r2k4 staan, omdat deze cel een cijfer moet bevatten dat kleiner is dan het cijfer in r2k5.

Er zijn nu nog 5 cellen over om cijfer 5 nog driemaal te plaatsen.

futoshiki handleiding

Conclusie : Als we naar kolom 4 kijken, dan moet cijfer 5 in r1k4 komen. Dus in kolom 3 kan cijfer 5 alleen naar gaan naar r3k3 en tenslotte moet het laatste cijfer 5 naar r2k5 gaan.


KETTING VAN 2 OPLOPENDE OF AFLOPENDE SYMBOLEN

Bij een lastige puzzel zijn we al tevreden met een ketting van 2 oplopende of aflopende symbolen. We proberen deze informatie te gebruiken om cijfers uit sommige cellen uit te sluiten en natuurlijk om het juiste cijfer te vinden van een andere cel.

In het onderstaande voorbeeld vinden we een dalende ketting in de cellen r1k4, r1k5 en r2k5.

futoshiki online

Conclusie: cijfer 1 mag niet in r1k4 of r1k5 staan, want dan zouden we een onmogelijkheid hebben in r2k5. Dus cijfer 1 in rij 1 moet naar r1k2 gaan.


AB ELIMINATIE

Wat houdt deze techniek in? Als je een rij of kolom hebt met 2 cellen die maar 2 kandidaten hebben (= AB), dan kan jij AB als kandidaten verwijderen uit de andere cellen in die rij of kolom.

In het onderstaande voorbeeld vinden we een aflopende ketting in rij 1 en in rij 5 wanneer we ons concentreren op kolom 3. Als gevolg zijn 35 (= AB) de enige kandidaten voor r1k3 en r5k3.

oplossen futoshiki

Conclusie: we kunnen 35 (=AB) als kandidaten schrappen in r2k3 en r4k3.

moeilijke futoshiki puzzels

Conclusie: we kunnen nu cijfer 1 plaatsen in r2k3 en cijfer 2 in r4k3.


2 ONGELIJKE SYMBOLEN MET INVLOED OP 1 CEL

Het is een lange definitie, maar de techniek is vrij eenvoudig en duidelijk. Om deze techniek te laten werken, moeten de 2 tegenovergestelde symbolen wel in dezelfde rij of kolom staan.

In het onderstaande voorbeeld vinden we dat r2k5 beïnvloed wordt door 2 tegenovergestelde symbolen. Dus r2k5 moet hoger zijn dan minimaal twee cijfers. Het moet dus 3 of hoger zijn.

futoshiki regels

how to beat futoshiki

Conclusie: cijfer 2 in kolom 5 kan enkel nog in r3k5.