WWW.SUGURUPUZZLES.COM

SKYSCRAPER PUZZELS
(Wolkenkrabbers of Torens)

suguru puzzle   tectonic puzzel

Graag ontvangen wij op uw suggesties voor verbeteringen en uitbreidingen van deze website.


1 2 3 4 5 6
1 2 3 4 5 6
NIV     PUZZEL  
        

Skyscraper ook terug te vinden onder de naam wolkenkrabbers of torens is een logische puzzel met simpele regels, maar wel met pittige oplossingen.

Je hebt wat verbeelding nodig! Het vierkante speelveld is een woonwijk met een wolkenkrabber in elke vakje. De grootte van het speelbord bepaalt de maximale hoogte van de wolkenkrabbers. Een veld van 6x6 bijvoorbeeld bevat wolkenkrabbers van minimum 1 verdieping (= cijfer 1) en wolkenkrabbeers van maximum 6 verdiepingen (= cijfer 6).

Jouw opdracht als bouwheer: plaats wolkenkrabbers in elke vakjes zodat elke hoogte, dus elk cijfer, slechts één keer voorkomt per rij en per kolom.

Hoe doe je dit? We hebben raadgevers. Dit zijn de cijfers buiten het veld. Bij moeilijke skyscrapers hebben sommige rijen en/of kolommmen geen aanwijzing om ons te helpen.

De aanwijzingen vertellen ons hoeveel skyscrapers vanaf dat punt zichtbaar zijn. Hoge flatgebouwen verbergen kleine flatgebouwen. Na een gebouw met 4 verdiepingen bijvoorbeeld zijn gebouwen met 1, 2 of 3 verdiepingen aan het oog onttrokken.

De Skyscraper puzzel werd in 1992 ontworpen door Masanori Natsuhara en staat regelmatig op het programma bij wereldkampioenschappen voor logische denkspelen.

Volg de stappen hieronder om een skyscraper op te lossen.

 • NIV: kies je startniveau. Het aantal beschikbare puzzels staat tussen haakjes.
 • PUZZEL: vul het nummer in van de puzzel die je wil maken.
 • START: deze puzzel wordt geladen en het vakje rechts onder wordt geel.
 • Kies een vakje waar je een cijfer wil invullen. Dit vakje kleurt dan geel.
 • Kies één van de 6 grote cijfers als je zeker bent van je keuze.
 • Kies één of meer van de 6 kleine cijfers om mogelijke kandidaten aan te duiden.
 • Kies je een cijfer dat al in het vakje van het rooster staat, dan wordt dit cijfer uit dat vakje verwijderd.
 • Hulpmiddel: klik op een cijfer buiten het raster als je de juiste plaats voor die wolkenkrabber hebt gevonden in het rooster. Dit vakje wordt dan WIT.
 • Klik op NAZIEN om de skyscraper na te zien. De verkeerde vakjes kleuren rood. Als de puzzel volledig juist is, dan kleuren alle vakjes geel.
 • Klik op VOLG om de volgende puzzel te laden.
 • Klik op OPL om de oplossing te zien.

Hoe skyscraper oplossen?

De 1ste tip. Als we geluk hebben, dan hebben we aanwijzingen met cijfer 1. Dit betekent dat je vanaf die plaats maar 1 flatgebouw mag zien. Het hoogste gebouw hoort dan in het 1ste vakje zodat hij door zijn grootte de andere gebouwen kan verstoppen. Bij een skyscraper van 6x6 bestaat het grootste flatgebouw uit 6 verdiepingen.

Stemt de aanwijzing overeen met het grootste gebouw, dan moeten alle gebouwen zichtbaar zijn. Dit kan maar op één manier. Rangschik de gebouwen van klein naar groot (bv. 123456).

Skyscraper varianten

Zoals de meeste logische puzzels, heeft de wolkenkrabber ook varianten. bij de sum skyscraper zijn de aanwijzingen het totaal van de zichtbare torens.

Populair is ook de sudoku skyscraper waarbij je een speelveld hebt van 9x9 en de regels van sudoku zijn ook van toepassing. Bij de versie VuPasVu geven de cijfers aan welke wolkenkrabbers niet zichtbaar zijn.